Brevkasse

Øvelser til Mortons tå

Jesper Bendix Andreasen

Hej Claus,

I efteråret/vinteren/foråret havde jeg med mellemrum et par uheldige landinger under nogle trailløb, hvor jeg ramte fodballen på forfoden ned i nogle skarpe sten, der gjorde, at min fodballe de efterfølgende dage var hævet og øm.

Nu er det tilmed blevet sådan, at det virker til, at min "pegetå" på den ene fod er blevet længere, og jeg mistænker ovenstående for at være årsag til det. Jeg vurderer, at den det seneste års tid er blevet en halv til en hel centimeter længere faktisk, og det giver selvfølgelig nogle udfordringer. Dels oplever jeg, at min negl på denne tå nu er blevet markant tykkere og er kronisk blå, mens jeg har fået hård hud på tåspidsen, og desuden noget, der godt kan ligne begyndende ligtorne omkring ledene på oversiden af tåen.

Det generer mig egentlig ikke til daglig, så længe jeg har sko på i en fornuftig størrelse, så der ikke er noget, der trykker mod tåen, men inden det går mere vidt, vil jeg høre dig, om der er nogle særlige øvelser eller noget andet, du vil anbefale, således at min tå kan vende tilbage til normal? - Jeg er begyndt at lave dine øvelser med fleksifusser; træne svangen; bruge massagebold under foden, når jeg sidder på arbejde; tage fodbad; fjerne hård hud; og gå med bare tæer, når det lader sig gøre.

Men jeg tænker, at det kan være, du har et eller flere gyldne råd eller øvelser, som jeg har overset.

I øvrigt skal jeg måske nævne, at jeg det sidste års tid har lagt mine tidligere hællandinger om til mere en fladfodsorienteret løbestil og at jeg oftest løber i Merrell Bare Access Ultra, hvilket har givet en større belastning af forfoden, end jeg tidligere har været vant.

Mvh.
Jesper

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Jesper,

Symptomerne tyder da i hvert fald på, at din tå stikker længere frem end tidligere (grim negl, hård hud etc).

Om det er din uheldige landing der er årsagen er jo umuligt at sige, men lad os gå med det eftersom det er dit eget bud.

Først lidt begrebsafklaring.

To syn på Mortons tå
Normalt menes det jo, at Mortons tå kommer til udtryk fordi man har en forkortet eller skæv 1. metatarsal (knoglen, der munder ud i storetåen).

På en velfungerende fod er storetåen nemlig "længst fremme", eller "på linje" med den næste tå i rækken.

Er den ikke det er det pludselig anden tå, der stikker længst frem, og så kan man opleve de symptomer, du beskriver.

Men bevægelsesmæssigt er det såmænd ikke det værste - det er derimod, at man har svært ved at bruge storetåen og den første metatarsal til at være vægtbærende under gang og løb - simpelthen fordi anden metatarsal vil tage vægt først når du ruller udover foden.

Men der er også en anden vinkel på Mortons tå: Nemlig at svangstrukturerne, som er med til at "trække i tæerne" og give dig en svangbue, er for slappe. Derved kan f.eks. anden metatarsal "glide" for langt frem og så ligner det OGSÅ en Mortons tå, selv om problemet måske udelukkende er funktionelt og ikke strukturelt. 

Foden i chock
Hvis vi forestiller os, at din svang har fået et ordentligt slag under din grimme landing, så kunne det være en gangbar teori, at den har mistet noget spændstighed.

Og som efter en helt almindelig forstuvning, så kan din hjerne lave numre med dig og ikke have lyst til at aktivere det beskadigede område - også selv om det egentlig er ufarligt nu, hvor det formodentlig er helet godt op.

Så udfra hvad du siger ville jeg prøve at få liv i svangen igen, og få tilført noget styrke.

Det kan f.eks. gøres ved at lave Styrketræning for Løbere (måske bare knæbøjninger til en start), og så have fuld fokus på elementet med "løftede og spredte tæer", som jeg har uddybet i tidligere indlæg, der bevæger sig i samme genre:

Det er ikke noget, du lige fikser natten over, men hvis du holder godt på med knæbøjningerne, og du er sikker på de løftede og spredte tæer, så burde du kunne se forbedringer efter nogle uger.

Laver du bare knæbøjningerne er der ikke noget til hinder for, at du kan gøre det hver dag - i dit tilfælde vil det ikke være for styrketræningens skyld, men for føddernes skyld, og du behøver ikke være helt flad når du har løftet.

God træning.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: