Brevkasse

Vandring/hiking og at gå rigtigt i flade sko

Peter Rosenbeck

Hej Claus
Jeg er godt igang med at lægge løbestil om til fladefods.
I den forbindelse har jeg i meget lang tid gået i så fladt fodtøj som muligt, hvor bare fødder er umuligt.
Da jeg samtidig også er ivrig vildmarks-vandrer, siver nogle spekulationer over i konventionelle vandrestøvler vs flade sko...

Hvordan går man rigtigt i flade sko, når man har 20kg oppakning på ryggen??

Jeg har trænet med mine Salomon støvler og med et par almindelige flade sko, og føler at støvlerne er behageligst. Men hvad er fup og fakta her?
Med de flade vil jeg gerne sætte foden i jorden med flad fod, men det føles unaturligt, i forhold til at sætte hælen i først, under vandring. MEN når jeg sætter hælen i føles det ubehageligt pga manglende "skum".
Med støvler føles det noget mere naturligt og behageligt, da jeg her føler det mest naturligt at hællande, til trods for at jeg har gået i flade sko det meste af 6mdr, og løbet i flade i ca 1-2mdr nu.

Hvad er lige op og ned? Er det gå-stilen(føler ikke jeg kan bruge samme teknik som ved løb) ? Hvad er forskellen på almindelige flade sko og flade vandrestøvler (har snust lidt på nettet) ?
Kan fladfods-gang og -løb og vandring i standardstøvler forenes?

Mvh Peter

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Peter,

Det er ikke første gang vi taler om vandring og flade sko, så start lige med at læse disse to indlæg:

Dit spørgsmål afviger måske en anelse fra de ting vi taler om i de to ovenstående, da du spørger ind til selv sålen og belastningen der, mere end den ankelstøtte folk normalt mener, de har brug for når der skal vandres.

Der er ikke noget galt i at lande på hælen når man går, for løb og gang er to forskellige mønstre. Problemet er selvfølgelig de ekstra 20kg på ryggen.

For normalt præsenterer jeg det jo sådan, at du under gang skal håndtere din egen kropsvægt én gang, når du går, og så ellers op mod to, tre eller fire gange når du løber (alt efter hvor hurtigt det går).

En sund fod er fint dimensioneret til at kunne klare en "hællanding" under gang og én enkelt kropsvægt.

Men 20kg ekstra kan jo være alt fra måske 20 til 40 procent oveni, og så kan det blive sværere.

Jeg vil dog stadig fastholde, at hvis det giver ubehag at vandre med oppakningen i flade sko, så er det ganske enkelt fordi fødderne ikke er klar til det, og så må du træne noget mere vandring først.

Du kan altid smide mere beskyttelse under fødderne - ikke skum, men beskyttelse i form af tykkere gummisål eller måske en ekstra drøj sål. Ikke fordi du har brug for hjælp til fjedringen, men for at det ikke er smerteligt at vandre på ujævnt underlag.

For eksempel ved jeg, at mange bruger flade trailsko til at vandre i fordi knopperne lige giver en ekstra tand af beskyttelse.

Når alt det så er sagt, så skal du jo ikke stjæle din egen passion fra dig selv, bare fordi du har set lyset i flade sko. En god atlet er jo primært en glad atlet :)

God tur.

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: