Brevkasse

kan Mortons neuroma altid bekæmpes aktivt?

Barbara Ann Halkier

Hej posemand,

Jeg har fået diagnosticeret Morton’s neuroma, og det gør nu ondt når jeg bare går almindeligt. Jeg er 60 år og har spillet bold og motionsløbet hele livet, og går ikke i højhælede sko. Jeg har en knyst (ikke voldsom stor) og hammertå (ikke voldsom). Jeg er forfodsplatfodet.

Hvis jeg smører ibupren på smertestedet tager det noget af smerten, og når jeg går i MBT (Masai barefoot technology) sko gør det ikke ondt, - vel fordi man ikke afvikler ved bøjning af tæerne, men ved at rulle ud over foden.

Jeg vil gerne aktivt behandle mig selv, hvis du tror at det er muligt i min alder, hvor fodknogler og muskler har tillagt sig sine vaner.

Vil squatøvelsen (12-15 gange dagligt), og måske også daglige sprede-samle øvelser med tæerne virkelig kunne gøre mig smertefri ved at fjerne den klemning af fodnerven jeg åbenbart laver ved min gang? Med andre ord har du erfaringer for at disse ting også hjælper på folk på min alder?

Hilsen Barbara

Svar:

Claus Rasmussen

Hej Barbara,

Nu spørger jeg jo aldrig ind til folks alder når de henvender sig her i brevkassen, så jeg tør ikke sige, om jeg har hjulpet folk på din alder før eller ej :)

Men ude i den virkelige verden - bag skærmene - der har jeg haft masser af folk med 60 år på bogen, som har klaget sig over at fødderne var blevet forsømt, og som er kommet godt igennem en omlægning af brugsmønstret for fodtøj etc.

Hvorfor et neurom, og er der håb?
Den stille konklusion er vel, at dit neurom kommer på grund af din forfodsplathed - altså at den tværgående svangbue er "kollapset", eller i det mindste har den lagt sig mere ned, end den burde.

Når buen ikke står rank, som det er meningen, så "går du mere direkte på knoglerne" end du ellers ville, og det er typisk det, der giver den irritation, som i sidste ende kan udvikle sig til et neurom.

Men heldigvis er de fleste ting jo til at gøre om, hvis man får taget hånd om det i tide.

Jeg ved ikke hvor længe neuromet har været der, og jeg tør heller ikke sige, hvor svært det bliver at få bugt med det. Men det er aldrig for sent at forsøge at styrke svangbuerne, og deri skulle gerne ligge vejen ud. 

For hvis vi kan få løftet den tværgående svangbue bare en smule, så er der håb.

Det bliver antageligt en lang proces, men hvis du vil lægge arbejdet i det, så skulle der nok være mange gode år i de fødder endnu :)

Sådan gør du - og mere læsning
Standardsvaret herfra er jo - som du selv er inde på - at komme igang med at løfte lidt på kuglen, som anvist i Styrketræning for Løbere, med superfokus på at løfte og sprede tæerne mens det foregår.

Det har jeg uddybet flere gange her i brevkassen allerede, ligesom vi både har talt om Mortons neurom og tå:

Selv om du skriver, at du ikke går i højhælede sko, så bringer du dog både lidt knyst og lidt hammertå til bordet, så der skulle nok være plads til forbedring i fodens "brugs-hygiegne".

Men klø på med styrketræningen og forbered dig på, at du nok skal holde på nogle måneder. Og meld så gerne tilbage om, hvad der sker ved det.

Hvis du vil have praktisk hjælp til at få det sat i system, så kan jeg anbefale et besøg hos vores "hus-fys", Coach Pilsborg, som er ophavsmanden til hele denne træningstilgang til foden i vores biks.

God træning.

 

Fik du noget ud af svaret? Du kan få direkte besked om nye indlæg og svar her i kassen:

Få nye svar direkte i indbakken

Hvis det var dig, der spurgte: